Happy food: wat te eten om je goed te voelen

Meer recent, op 20 maart, Geluksdag werd genoemd, en onderzoek toont aan dat het gevoel van geluk afhangt van onze relatie met dierbaren, sociale situatie, vermogen om te ontspannen en te ontspannen, fysieke activiteit en zelfs voedsel. Aangezien velen van ons veel tijd thuis zullen doorbrengen om de verspreiding van het virus te vertragen, is het relevant om de relatie tussen geluk en voedsel te bespreken. Dit is wat arts endocrinoloog, Dr Lina Zabulienė, universitair hoofddocent van de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Vilnius, en Edita Saukaitytė-Butvilė, een arts voedingsdeskundige, vertellen over dit.

Specialisten zeggen dat het regime en de matiging zijn uiterst belangrijk – een enquête van meer dan 500 medische studenten bleek dat de jongeren die ontbijten elke dag, aten 3 hoofdmaaltijden en 1-2 extra snacks, en aten meer dan 8 porties groenten en fruit per dag. Ontbijt is aangetoond dat betere cognitieve functies hebben, vooral geheugen, en depressie is minder vaak voor. Een andere studie waarbij 400 personen duidelijk aangetoond dat een mediterraan dieet dat zeer ondersteunend is voor onze immuniteit kan het risico van depressie te verminderen, vooral bij diabetici.

Hoe meer Spaanse tieners diëten blijken te zijn in overeenstemming met de principes van het mediterrane dieet, hoe groter het gevoel van geluk dat ze ervaren- dit wordt geassocieerd met een betere stemming en sociale acceptatie. Het mediterrane dieet wordt gedomineerd door groenten, fruit, volkoren groats, peulvruchten, noten, olijfolie en vette vis. Bij het eten van deze producten krijgen we immuunvitamines C en E, beta caroteen (een voorloper van vitamine A), zink en antioxidanten. Hogere niveaus van antioxidanten in het bloed worden geassocieerd met meer optimisme.

Welke producten heb ik elke dag nodig en wat te vermijden? Het is raadzaam om dagelijks gele, rode en groene groenten en fruit te eten. Het is gebleken dat degenen die eten groter dan de gebruikelijke hoeveelheden groenten en fruit zijn meer tevreden met hun leven, zijn meer creatieve, meer nieuwsgierig, hebben meer kans om in een betere stemming en gelukkig voelen, gemakkelijker te overwinnen stress. Het is raadzaam om dagelijks gele, rode en groene groenten en fruit te eten – wortelen, komkommer, donkergroene bladgroenten, paprika’s, zoete aardappelen, broccoli, spinazie, banaan, appel, kiwi, verse bessen, grapefruit, sinaasappels en andere Citrus. Meer dan twee derde van de immuuncellen wordt gevonden in de darmen, dus een gezonde darm en zijn goede activiteit is cruciaal voor immuniteit en een goed humeur. Voor een goede darmactiviteit, probiotica (goede bacteriën) verkregen met voedsel zijn belangrijk, de natuurlijke bron van die is gelooide zuivelproducten en zure groenten. Deze producten moeten dagelijks worden gegeten. Eet de goede bacteriën in hun favoriete voedsel – voorbereidingen die rijk zijn aan knoflook, uien, prei, asperges, bananen, appels, haver, gerst, walnoten, lijnzaad, cacao en zwarte chocolade.

Vermijd voedsel dat is moeilijk en lang verteerd, is zwaar verwerkt of heeft een hoge glycemische index rijk aan vet – geraspte aardappelgerechten, snoep, witte bloem en gebak, verschillende sauzen (vervang ze door olijf of lijnzaad olie gemengd met citroensap), verwerkte vleesproducten. Om constipatie te voorkomen, eet meer vezelhoudende voedsel, drink een voldoende hoeveelheid ongezoete, nog steeds vloeibare – 20-30 ml per kilogram gewicht per dag. Zon, activiteit en slaap In het vroege voorjaar manifesteert zich het grootste tekort aan vitamine D van de “zon”, wat wordt geassocieerd met zwakkere immuniteit, vaker verkoudheid. Deze vitamine is speciaal in dat we het vooral met zonlicht, en met voedsel een zeer klein deel, dus die leven in onze klimaatband in oktober-mei ontbreekt het en het wordt aanbevolen om extra supplementen met vitamine D-supplementen te ontvangen. De aanbevolen dosis is 800-2000 IE per dag. Fysieke activiteit, leren ontspannen zijn ook belangrijk in onze levensstijl. Voldoende duur en kwaliteit van de slaap is ook zeer belangrijk voor de immuniteit. Studies tonen aan dat degenen die slapen 6 uur of minder per nacht zijn vier keer meer kans op verkoudheid dan degenen die slapen voor 7 uur of meer. Degenen die slapen voor minder dan zeven uur, vooral tieners, hebben de neiging om minder groenten en fruit te eten, snack vaker met fast food en fast-absorbed koolhydraten, wat leidt tot een niet altijd de voorkeur gewichtstoename. We zullen beter slapen als we ’s avonds een kopje vette vis (bijvoorbeeld haring, zalm, sardines), groene salade, 1-2 kiwi, handvol kersen, amandelen, walnoten of kruiden (kamille, munt of melissa) eten.

Milde lichamelijke activiteit – dagelijkse ochtend oefening, licht fysiek, yoga of andere oefeningen 30-60 minuten per dag per dag, die leuk en nuttig kan worden uitgevoerd en geïsoleerd thuis, verbetering van de stemming en versterking van de immuniteit. Het is erg belangrijk om stress te vermijden, te ontspannen en deel te nemen aan favoriete activiteiten thuis. Zelfs het vermogen om de details van schoonheid, vriendelijkheid en verrassing te onderscheiden kan de activiteit van het immuunsysteem verbeteren, wat nu erg belangrijk is voor ons allemaal. Dus, als we angstig, verontrustend en steeds meer bereid om te vallen voor “iets lekkers”, laten we proberen om snel te voorkomen dat het absorberen van koolhydraten, suiker, koffie, onnodig snacken, regelmatig eten 3 keer per dag, laten we niet te veel eten. Welke producten verminderen angst, verbeteren het welzijn? Het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen die magnesium, zink, omega-3 vetzuren, probiotica, tryptofaan, B-vitaminen, antioxidanten kunnen ook worden verminderd. We bieden een lijst van producten die deze stoffen bevatten: Magnesium heeft donkergroene bladgroenten, peulvruchten (bonen, linzen), noten, zaden, volkoren groats.

Zink is rijk aan rundvlees en ander vlees, oesters, yoghurt, peulvruchten, pompoen- en sesamzaadjes, cashewnoten en amandelen; Daarnaast is zink ook nodig voor witte bloedcellen die infecties in het lichaam bestrijden: leukocyten. Omega-3 vetzuren zijn te vinden in vette vis (haring, zalm, sardines) of visvet. Zuurkool, yoghurt en zure groenten (kool, komkommer, enz.) rijk aan probiotica. Tryptofaan heeft kalkoen en ander mager vlees, eieren, peulvruchten, zaden; by the way, zwarte chocolade bevordert de productie van endorfines, en heeft ook flavanolen en fenylethylamine, genaamd de “liefde drug”, omdat het opvalt in de liefde, dus bij het eten verbetert het de stemming, maar ook belangrijke matiging. Producten die B-vitamines – eieren, lever, vlees, vis, peulvruchten, groats, brood, zuivelproducten. Antioxidanten worden gekenmerkt door verschillende bonen, vruchten (appels, pruimen, tresits, citrus vruchten en andere vruchten van felle kleuren), bessen (aardbeien, cranberries, bosbessen, frambozen, bramen), noten (walnoten, amandelen, Braziliaanse noten), groenten ( artisjokken, boerenkool, broccoli, spinazie, zoete aardappelen, wortelen, paprika’s), specerijen, vooral kurkuma en gember.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *