Heb je eten besteld of meegenomen? 5 regels om te weten

Van 16 maart tot en met 30 maart 2020 werd de regering van de Republiek Litouwen, nadat de quarantaine in het land was uitgeroepen, ook verboden om de activiteiten van cateringondernemingen te verrichten, met uitzondering van de mogelijkheid om bereide gerechten thuis aan consumenten te leveren of te serveren voor afhaalmaaltijden. Veel consumenten zijn blij om deze optie te gebruiken, maar kunnen ze altijd vertrouwen en zich veilig voelen bij het kopen van meeneemvoedsel of het accepteren van een huis boeking. Specialisten van de Rijksdienst voor Voedsel en Dier (VMVT) herinneren aan de basisregels volgens welke voedsel dat bij thuis wordt afgeleverd of afhaalgerechten veilig en van hoge kwaliteit blijft.

1. Persoonlijke hygiëne en gezondheid van de werknemers. Voedselbehandeling is alleen beschikbaar voor gezonde werknemers en exploitanten van levensmiddelenbedrijven moeten ervoor zorgen dat werknemers met medische aandoeningen (zoals loopneus, hoest, keelpijn, koorts, niezen, braken, diarree, geïnfecteerde of open wonden) niet met voedsel omgaan. Deze bepaling geldt niet alleen voor de bereiding van gerechten, maar ook voor de verpakking, het transport en andere activiteiten. Consumenten die meeneemmaaltijden bestellen of maaltijden thuis bezorgen, moeten opletten of de werknemer die het voedsel en de gerechten aan hen overbrengt, zich houdt aan persoonlijke hygiëne en geen duidelijke symptomen van de ziekte heeft (ploeteren, hoesten, koorts, enz.). 2. Voedingsstoffen en containers. Voedselverpakkingen moeten schoon zijn en geschikt zijn voor contact met een bepaald levensmiddel, d.w.z. de temperatuur van het voedsel, de houdbaarheid, de eigenschappen van het voedsel (bijvoorbeeld vet, zuur). Levensmiddelen en gerechten moeten worden verpakt in verzegelde gerechten en, indien nodig, verpakt in secundaire verpakking om vloeistoflekkage te voorkomen, enz. Tijdens de quarantaineperiode wordt het, om de voedselveiligheid te waarborgen, niet aanbevolen dat exploitanten van levensmiddelenbedrijven maaltijden in de containers van de klant nemen. 3. Voorwaarden voor de opslag en het vervoer van levensmiddelen. Voedsel- of voedselproducenten moeten ervoor zorgen dat het geproduceerde voedsel zo snel mogelijk wordt geleverd. Het wordt aanbevolen dat het eten dat wordt geserveerd voor take-out wordt verpakt door het cateringbedrijf om de pakketten in de temperatuur op te slaan. Consumenten moeten op hun beurt ook proberen het voedsel dat ze hebben ingenomen zo snel mogelijk te consumeren. Het wordt aanbevolen dat het vervoer van kant-en-klare gerechten niet langer dan 2 uur duurt, behalve in het geval van gerechten die in verzegelde thermoskan of warmtebeschermende dozen worden vervoerd.

4. Persoonlijke hygiëne van de consument. Bij het uitpakken van voedsel of gerechten die thuis worden afgeleverd of naar huis worden gebracht, is het noodzakelijk om de algemene hygiëneregels te volgen: was uw handen met zeep onder stromend warm water, als het voedsel naar uw gerechten wordt overgebracht – ze moeten schoon zijn. Gebruik wegwerp u-stop unecs of verpakkingen niet opnieuw. Zorg ervoor dat gekookt, gebakken en anderszins bereid voedsel niet in contact komt met rauw vlees, vis, eieren, vuile / vette groenten of met keukengerei en keukengerei eerder behandeld rauw voedsel.

5. Opslag van gerechten thuis, verwarming. Voedselveiligheidsspecialisten raden het opslaan van gekookt, gestoofd of gefrituurd voedsel en gerechten op kamertemperatuur voor meer dan 2 uur. Gekoeld warm voedsel wordt niet langer dan 24 uur in de koelkast bewaard. Als u opwarmen (opwarmen) dergelijk voedsel later, moet worden geconsumeerd binnen 1 uur. Indien de consument besluit een levensmiddel in te vriezen dat niet kan worden geconsumeerd en niet is verlopen, moet het op de juiste wijze worden verpakt (bijvoorbeeld verdeeld in verzegelde porties) en bij een temperatuur van ten minste -18 °C worden opgeslagen. Het is belangrijk om te weten dat het virus Covid-19 niet wordt overgedragen via voedsel – tot nu toe is er geen bewijs dat mensen besmet zijn met het virus via voedsel. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat onveilig voedsel bereid, niet goed vervoerd of opgeslagen kan leiden tot acute darminfecties die medische problemen veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *