Litouwse voedselproducent in Malta: Ik voel me net een moeder

Ter gelegenheid van het jubileum veranderde de reis van haar dochter Rita Virbalienei in een onverwachte verandering in het leven – nu werkt een ervaren chef-kok en zoetwaren niet alleen in het restaurant van een groot Maltees hotel, maar levert ze ook Litouws eten aan huis en kantoren. “Andere Litouwers die restaurants of cafés in Malta produceren niet-Litouwse gerechten: veganistisch, vegetarisch, wat meer bekend is,” zegt de actieve vrouw, die ontdekte haar niche.

“Ik experimenteer graag in de keuken, maar ik zie dat iedereen van de gebruikelijke smaken houdt – greaves, bol, room. Ik heb gezien en traditioneel gedaan – wat hoort. Iedereen vindt het het allerbeste.” Rita, benoemd tot ambassadeur voor de Litouwse cultuur op het eiland Middellandse Zee, lacht: “Wie ben ik hier, cepelins producer…”. Voor Maltese Litouwers is het echter een echte ontdekking voor Maltese Litouwers, een redding na de lengte van zelfgemaakt voedsel, en niet voor één Maltezer. Russen, Roemenen en andere leden van malta’s multi-etnische samenleving ook om hun lekkernijen. Hoe zit het met maltezers? “Er is, daar,” zegt de gesprekspartner. “Ze houden van onze kibina’s, zeggen ze, “goede gebakjes.” Ze houden van cepelina, zeggen ze, “Heel moeilijk, maar erg lekker.”

Ze houden van duiven. Ze houden ook van onze taarten: honing, Napoleon, kruimelwrongel cake. Wrongel kegels, luiaard luiaard, geschroeide taarten – wat ik denk. Ze houden van alles.” Sommige klanten zijn regelmatig, en sommige bestellen eten bijna dagelijks. “Vaak bereiden ze in kantoren de dagen van mensen voor, dan bestellen ze bij mij”, zegt Rita over hoe maltezers de Litouwse keuken ontdekken.

Naar Amerika – 49-jarige Oh hoe heeft ze ontdekt dit kleine mediterrane eiland zelf? Het verhaal van Rita begint van haar werk nog verder van haar geboorteland. “Toen ik 49 was, ging ik naar Amerika. Ik werkte thuis in een gezin, zorgde voor kinderen, huizen, nam de kinderen mee naar school, kookte om te eten. Een jaar later keerde ik terug, ik was vijftig, ik maakte het “balise”, en mijn dochter kocht een enkele reis naar Malta voor een rust.” De Euroblogas.lt interviewer herinnert zich hoe hij aan boord van het vliegtuig zodra hij ging op het vliegtuig, na de operatie. “Ik was abrupt uit de macht en flitste. Je laat het kaartje niet los, ze is grappig. “Ik ben zo gebleven.”

In het najaar is het vier jaar geleden dat deze levensveranderende reis. Voor een maand, Rita was inderdaad rusten op rotsachtige stranden en in het oog springende op een eiland omringd door de blauwe zee, en vervolgens bereid om te zoeken naar werk. Op de vraag of er problemen waren met de erkenning van kwalificaties, in Litouwen, de vrouw die beheerst de ambachten van de chef-kok en banketbakker was haasten om haar te verzekeren dat de houding van de Maltese werkgevers “laten zien wat je weet” hielp haar veel. “Als je meteen komt trainen (training), kijk je naar waartoe je in staat bent. Ik werkte een paar uur, zeggen ze, heel netjes, heel snel. Ik kan in elke positie werken – dat waarderen ze.”

“Als malteser zit, maken we een triple rate” Restaurants en cafés, vooral in het centrale deel van Malta, ontspruiten op elke hoek. Rita, die momenteel chef-kok is in een groot hotelrestaurant, heeft de eetgewoonten van het statistisch overgewicht van de Europese Unie al kunnen begrijpen. “Ooo, ze eten hier. In het restaurant, als de Maltezer komt, maken we een drievoudig tarief. In eerste instantie keken we naar de ogen opblazen: Heer, sommige zes borden in koude snacks, dan pasta, een ander dessert. [Wij, de arbeiders,] lopen gewoon nat. In de zomer willen ze helemaal niet eten, en ze geven niet om zomer of winter, ze steken over, we willen niet dragen.” De enige kennis die liep was de kennis van lokale recepten. Daarom moest ik in de eerste baan in de banketbakkerij assistent worden. Hockey kon zelfstandig werken, maar taarten maken was bevredigend totdat de omstandigheden plotseling anders draaiden. “Ik brak mijn been – ik kon niet meer werken. Ik was op zoek naar een plek om makkelijker te worden, maar ik viel nog harder aan. Ik heb een baan als een persoonlijke chef-kok bij een bedrijf dat villa’s huurt. Ik heb ooit een Chinese miljardair laten eten. Toen de zomer eindigde, had ik geen waar te gaan, dus ik stelde voor om de wasruimte van hetzelfde bedrijf. Maar het was erg koud, een allergie voor wasmachines verscheen, dus na een jaar liep ik weg. Daarna ben ik thuis. Het personeel was erg vriendelijk en behulpzaam.”
Gedurende meer dan drie jaar van het leven in Malta, een man – de chef-kok van een Maltese restaurant – verscheen in het leven van Ritos. Het echtpaar besprak het samen starten van een horecazaak. “Het personeel was erg vriendelijk en behulpzaam. Ik wilde werken met garanties”, vertelt de blog Euroblogas.lt die sprak over zijn beslissing om de Litouwse voedselproductie alleen in vrije tijd te ontwikkelen. “Weet je zeker dat je hier nog lang zult zijn? Ik droom ervan om terug te keren naar Litouwen, want Malta is niet mijn droomland.” Wie houdt het vol? In Malta wordt Rita’s bedrijf niet alleen ondersteund door een man, maar ook door een dochter. “Je bent hier beter af om geld te verdienen. In Litouwen is het beangstigend om opnieuw te moeten beginnen. Ik wil niet meer voor iemand werken, ik wil voor mezelf werken, maar het wordt moeilijk omdat de crisis gaat beginnen”, denkt ze.

Als gevolg van het coronavirus – gedwongen verlof voor alle werknemers De Gesprekspartner speculeert dat na de coronaviruspandemie cateraars het moeilijk zullen vinden om te herstellen. In het geval van een epidemie en een stop op het toerisme, het restaurant waar het werkt beval alle werknemers om eerst gebruik te maken van geaccumuleerde betaald verlof en ga dan onbetaald. Het aandeel van het restaurant personeel dat reed uit het hele land was een pandemie in hun eigen land. Hoewel er meer tijd is om Litouws eten te bereiden, heeft Rita geen haast om de service uit te breiden. “Ik vermijd het dragen, omdat ze zeggen dat de jonge [virus-geïnduceerde ziekte] gaat sneller, en ik ben meer dan vijftig. Het risico is hoger dan voor anderen.”

Echter, de meest loyale scans, vooral gedwongen om te werken vanuit huis, zijn blij om te wachten op de Litouwse buitenstaander buiten de deur. “Ik voel me net een moeder omdat de meerderheid van de cliënten de leeftijd van mijn kinderen zijn. Wie het doet, ik deel het uit. Er is geen probleem met het weggooien van voedsel als ik te veel maak. Wie is er moeilijk, wie heeft het geld niet, ik geef het aan die. Iedereen heeft hulp nodig als ik kan. Misschien heb ik wel eens hulp nodig”, zegt een prater die een positieve houding niet verliest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *