Tijd om te proberen: eenvoudige, langdurige crackers van Nida Degutiene

“Ik ben verslaafd aan deze crackers! Het was de derde keer in de laatste weken dat ik niet in staat was geweest om een foto van hen te nemen, want ik at iedereen zelf … Het overkomt me niet, zelfs niet met de grootste traktaties, maar ze hebben iets dat verslaving ontwikkelt,” zegt Nida Degutienė, auteur van 15min Food. Nu de aangekondigde quarantaine heeft geleid tot velen van ons landing thuis, misschien is er een beetje meer vrije tijd, is het mogelijk om dit verleidelijke recept te proberen!

Crackers zijn een vreemd genot, blijkbaar te wijten aan het feit dat bij het eten ze aangenaam knapperig zijn. En als je altijd hebt gedacht dat het te veel gedoe om ze thuis te maken, dan kan ik u verzekeren dat het maken van een omelet is moeilijker dan het maken van crackers! Ik stel niet voor dat u genieten van uw aankopen te vaak – het is vol vet en zout. Deze worden gedomineerd door pompoen, zonnebloem, lijnzaad, dus het geweten is rustiger als ik foodie ben.

Crackers worden niet alleen vervangen wanneer een avond honger worm wordt aangevallen, ze zijn perfect voor lunchboxen, en vooral – een hap broodjes en snacks voor het diner of aan het eind van het op een bord van kazen. Crackers kunnen worden gebakken op voorhand, want zelfs als je ze op de tafel voor een paar dagen (ik geloof niet dat je niet zal eten totdat ze staan zo openlijk, maar hier een ander onderwerp), zullen ze nog steeds perfect voor de maaltijd, zal niet verliezen een van haar smaak en crunch. Erg lekker met kwark en honing. En met roomkaas en kaviaar. En met gerookte zalm… Ik ga een vierde portie bakken.

Crackers van pompoen en zonnebloempitten Ingrediënten (zal komen uit ongeveer 2 blik crackers): 100 g (2/3 glazen) van pompoenpitten; 2 eetlepels lijnzaad; 70 g zonnebloempitten; 100 g (2/3 glazen) bloem (ik gebruik volkoren spelt); 2 eetlepels sesamzaadjes; een flinke snuf zout; 100 ml water.

Koken: 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Twee bakblikken die met perkamentdocument worden gevoerd. 2. Crush pompoenpitten, lijnzaad en zonnebloem met een elektrische shredder tot een homogene massa (je dit ook doen in een stenen specerij mortel met je handen). Doe deze massa in een kom, voeg de overige ingrediënten toe – bloem, sesamzaad en zout – en voeg 100 ml water toe. Meng alles om een stevige consistentie van het deeg te maken. Als het deeg is te plakkerig, voeg een beetje meer bloem. Wikkel het deeg in een voedselfilm en zet in de koelkast voor een half uur tot stevig. 3. Rol het deeg in een vel van 3 mm dikte op het met bloem bestgehakte bureaublad, en snijd het deeg crackers van het deeg in de vorm van de gewenste grootte (pasvorm en glas). Breng ze naar de bereide blikken, waardoor kleine openingen (crackers zijn erg klein, maar zal uitbreiden door bakken). Van de restanten van het deeg en opnieuw vormen een dun vel totdat je het hele deeg snijden. 4. Bak ongeveer 10-12 minuten, of tot het gewaagd is. Laat afkoelen en serveer met de gewenste accessoires – kaas, spreads, ricotta, honing, jam…

Nida Degutienė, die 15 min lezers heeft die haar recepten delen, is bekend bij veel Litouwers die thuis geïnteresseerd zijn in creatief koken. Nida schrijft de populaire food blog Nida Recepten, heeft twee kookboeken gepubliceerd “Israëlische keuken” en “Vis in de keukens van de wereld”. Elke week voor 15min op zoek naar nieuwe nickrecipes en interessante lezingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *